רוצים להשיק מוצר או שירות חדש באינטרנט ולא בטוחים מאיפה בדיוק להתחיל? הפוסט הזה בשבילכם.
כבר תקופה ארוכה שאני רוצה ליצור קורס דיגיטלי חדש ופשוט לא מגיע לזה, מכל מיני סיבות ותירוצים.
אבל נראה לי שהפעם מצאתי פתרון…
אומרים שהדרך הכי טובה ליצור מוצר או הרגל חדש בחיים היא להתחייב על כך בצורה פומבית (לספר להרבה אנשים, למצוא שותפי התחייבות וכו’) וכך לא להשאיר לעצמכם ברירה אלא לעשות את זה מתוך הנחה שעוד אנשים מצפים שזה יקרה ולא יהיה נעים לכם לאכזב אותם.
ניסיתי לסנדל את עצמי כבר כמה פעמים לדבר הזה, ולא מצאתי אף שיטה שעבדה לי. אז החלטתי להמציא פורמט חדש בבלוג שלי שגם יעזור לי לבצע את העבודה וגם ילמד אתכם בו זמנית.
אני קורא לזה: קייס סטאדי חי.
אחת מצורות התוכן המעניינות והמלמדות ביותר שאפשר ליצור באינטרנט היא קייס סטאדי (מקרה בוחן). למה? כי בקייס סטאדי בד”כ חושפים נתונים אמיתיים, שיטות מפורטות והתוצאות שהן הביאו.
אבל… רוב הקייס סטאדיז שתמצאו באינטרנט כתובים בדיעבד. זה בד”כ מבטיח שמי שיכתוב אותם יפספס פרטים חשובים ואולי אפילו יתאר מציאות ורודה יותר ממה שקרה באמת. זה הטבע שלנו.
בקייס סטאדי חי לעומת זאת, אני הולך ליצור תוכן בהמשכים שיתעד את כל מה שאני עושה מא’ ועד ת’, לדבר על ההצלחות והקשיים ולהסביר את ההתלבטויות שלי. אני מאמין שיש המון כוח לפורמט כזה ללמד אנשים ולתת השראה, ואני מתרגש ליצור אותו ולחלוק אתכם את התובנות שלי 🙂
אוקיי, עד כאן ההקדמה. עכשיו מה אני מתכנן לעשות?
קייס סטאדי: יצירת קורס דיגיטלי ומכירה שלו ב-30 יום
אני הולך לכתוב את כל הפעולות שאני אעשה כדי לבנות ולהשיק את הקורס, החל מהציוד והתוכנות שאני משתמש בהן כדי ליצור אותו ועד למשפך השיווק שאני הולך לבנות עבורו, כמה זמן וכסף אשקיע וכו’.
בכל שבוע אני הולך לכתוב פוסט אחד או שניים שיתארו את מה שעשיתי ומה אני מתכנן להמשך, ואני מתחיל כבר מהפוסט הזה. הולך להיות כיף 🙂
למי שרוצה להרשם ולקבל עדכונים ממני על האתגר, תוכלו להרשם לעדכונים במייל.
רוצה שאעדכן אותך על אתגר הקורס הדיגיטלי?
מידי שבוע אעלה פוסט חדש על ההתקדמות שלי באתגר ואשלח לך מייל.
מבטיח שאשלח רק כשיהיה לי משהו בעל ערך בשבילך 🙂
יותר מ4,000 עצמאים ואנשי שיווק כבר מנויים ליזמניק
רשימת הנושאים שאני הולך לדבר עליהם בקייס סטאדי:
1. למה בחרתי ליצור קורס דיגיטלי ומה ההתלבטויות שלי בנושא?
2. הנושא שבחרתי לקורס ואיך בחרתי אותו?
3. מחקר שוק: הגדרת קהל היעד, מחקר מתחרים, וולידציה (איך לוודא שאנשים רוצים את הרעיון)
4. שיטת העבודה לצילום ובניית הקורס, הכלים, הציוד והתוכנות שאשתמש בהן
5. שיטת השיווק שלי להשקת הקורס
6. שיווק הקורס אחרי שלב ההשקה – בניית מנגנון להכנסה פאסיבית
בפוסט הזה אדבר על סעיפים 1 עד 3 ואת השאר אכתוב בפוסטים הבאים תוך כדי תנועה.
1. למה בחרתי ליצור קורס דיגיטלי?
בתור עצמאי בתחום השיווק, רוב ההכנסות שלי היום מגיעות מעבודה עם לקוחות.
כלומר: עבודה שבה אני ממיר זמן לכסף. לא לקח לי המון זמן בעסק כדי להבין שהזמן שלי על האדמה הזו מוגבל, וכדי לאפשר לעצמי להנות מהזמן הזה, אני חייב לשבור את המשוואה הזו: עוד זמן עבודה = עוד כסף. כדי להרוויח הרבה יותר – אני צריך לייצר מערכות/תהליכים שמייצרים כסף עבורי.
כלומר לבנות משהו שיכול לייצר עבורי כסף בצורה פאסיבית, או לפחות בתחזוק מינימלי.
כבר התחלתי לעשות את זה בבלוג ע”י שיווק שותפים, ואני מרוויח סכומים יפים בכל חודש מהמלצות על שירותים אחרים לטראפיק שאני מקבל. פירטתי כאן בצורה מלאה איך עשיתי את זה.
אז חוץ משיווק שותפים שבה אני מקדם מוצרים של אחרים, אחת הדרכים הקלות ביותר להרוויח בצורה פאסיבית באינטרנט היא לארוז ידע שלנו ששווה כסף לקורס דיגיטלי.
ההנחה העסקית פשוטה: משקיעים ביצירת הקורס פעם אחת, ואחר כך ניתן למכור אותו בכמויות לתלמידים חדשים מבלי להוציא כסף נוסף בכל פעם, בניגוד למוצר פיזי שבו יש עלות ייצור.
זה נשמע קצת מרוחק בתיאוריה, אז אני אתרגם את זה למספרים:
נניח שעלות של קורס כזה היא 1,000 ש”ח, ואתם מוכרים אותו ל1,000 אנשים – עשיתם מיליון שקל 🙂
כשכתבתי את המשפט הנ”ל במחברת, זו הייתה הפעם הראשונה שהבנתי שמיליון שקל זה לא כזה בשמיים, ואפשר להגיע לזה. לא אומר שזה לא קשה, אבל זה בהחלט אפשרי, כי אחרים כבר עשו זאת.
כמובן שכדי להצליח בקנה מידה כזה צריך למצוא רעיון לקורס שאנשים מוכנים לשלם עליו, ליצור אותו בצורה יפה ומקצועית ואז לשווק אותו לאנשים באינטרנט – כל אלו דורשים ידע, נסיון ותקציב.
התלבטויות והתנגדויות שהיו לי ואיך פתרתי אותן:
מאז שפתחתי את הבלוג הזה קסם לי הרעיון ליצור קורסים דיגיטליים בנושאי שיווק ולמכור אותם לתלמידים. אך בכל פעם כשהעליתי את הרעיון הזה נתקלתי בכמה התנגדויות פנימיות וחיצוניות מהסביבה שלי. אלו ההתנגדויות שעלו וככה פתרתי אותן לעצמי בראש:
התנגדות א’: השוק הישראלי קטן מידי ואין מספיק קהל שיקנה קורסים
פתרון: מאז שחשבתי על זה לראשונה, כבר הספקתי לראות עשרות השקות מוצלחות של קורסים דיגיטליים בארץ על מסחר באמזון, איביי, שיווק שותפים ועוד. אלו אמנם היו קורסים עם הבטחות חזקות מאוד שלא כל אחד יכול להבטיח, אבל עדיין הוכיחו לי שיש מספיק אנשים שישלמו על קורסים דיגיטליים בישראל.
התנגדות ב’: ישראלים לא אוהבים לשלם על קורסים דיגיטליים ויעדיפו להרשם לקורס פיזי
פתרון: הגעתי למסקנה שקורס פיזי ודיגיטלי הם פשוט מוצרים שונים ולא נכון להשוות ביניהם. יש אנשים שכמובן יעדיפו קורסים פיזיים אבל מצד שני קורס פיזי דורש לוותר על הרבה יותר זמן, כי הוא מתנהל לפי הקצב של התלמיד הכי איטי, וגם יוצא שבארץ רוב הקורסים המקצועיים מתקיימים במרכז, וכל תושבי הפריפריה נאלצים להקריב הרבה יותר כדי להגיע, אם בכלל.
אז בהמשך להתנגדות הקודמת, נראה שהיצע הקורסים הדיגיטליים גדל ואיתו גם הפתיחות של אנשים לרכוש אותם. אני לא חושב שהם אי פעם יחליפו את הקורסים הפיזיים, אבל ללא ספק יש להם שוק שרק יילך ויגדל.
התנגדות ג’: מי אני שאני מוסמך להעביר קורס כזה, ולמה שיקשיבו לי?
פתרון: זו אולי ההתנגדות הכי קשה שהייתה לי. בהגיון שלי כשמישהו מעביר ידע מסויים לאחרים, ובמיוחד כשהוא גובה על כך כסף, הוא צריך להיות מומחה. השאלה כמה זמן וניסיון דרוש כדי להפוך למומחה?
כשאני מסתכל על הדברים שעשיתי והשגתי בחיים, אף אחד מהם לא גורם לי להגיד: “אני מומחה”. אבל אז למדתי שזה בסדר, וש”מומחה” זו הגדרה סובייקטיבית בעיני המתבונן.
יש דברים שאני עושה שנראים לי מובנים מאילו אחרי שהשקעתי עשרות או מאות שעות לתרגל אותם, ומנקודת המבט הנוכחית שלי בחיים לא אחשוב שהם דורשים מומחיות.
זה קורה כי מומחים נוטים לקחת את המומחיות שלהם כמובן מאליו.
אז אני מזכיר לעצמי שלא משנה באיזה שלב אני נמצא במקצועיות שלי, יש אנשים שעדיין לא בשלב הזה ואני יכול ללמד אותם ולעזור להם להגיע עוד שלב אחד קדימה.
כשהבנתי את זה, שיניתי את התפיסה שלי לגבי מה זה אומר “להיות מומחה”.
2. הנושא שבחרתי לקורס, ואיך בחרתי אותו?
כדי לבחור נושא, עשיתי רשימה של הדברים שאני עושה היום בצורה טובה בעבודה שלי – ושאלתי את עצמי עד כמה מעניין אותי ללמד אותו, כמה תחרות יש לו היום בשוק, והאם אנשים ירצו לשלם כדי ללמוד אותו?
אלו היו הנושאים:
א. פרסום בפייסבוק – נושא חם מאוד, יש המון ביקוש בשוק לאנשים שיודעים לפרסם בפייסבוק ולהביא תוצאות, ולפעמים בעלי עסקים קטנים רוצים גם ללמוד את זה כדי לפרסם את העסק שלהם לבד.
אז השוק קיים, ויש ביקוש גדול.
הבעיה? השוק תחרותי מאוד, יש עשרות קורסים פיזיים בנושא בארץ, ויש אפילו כמה קורסים דיגיטליים.
אז גם אם אני אכין קורס סופר מושקע ומפוצץ בערך – עדיין זה יהיה “עוד קורס פייסבוק”.
ולא ככה אני רוצה להתחיל את האתגר.
ב. שיווק באמצעות תוכן ובלוג – נושא שיש לו ביקוש מסויים, נמוך הרבה יותר מפרסום בפייסבוק כי קהל היעד מראש קטן יותר. אפילו עשיתי 2 סדנאות פיזיות בנושא ומילאתי אותן בעבר אז פוטנציאלית זה יכול לעבוד גם באונליין. אני גם היחיד בארץ שמלמד את החומר הספציפי שיש לי על איך לשווק בלוג ולהגדיל את הקהל שלו.
אבל… בגלל שכבר עשיתי קורס פיזי כזה, פחות מעניין אותי לעשות את זה אונליין. אני רוצה לאתגר את עצמי קצת יותר ולהכנס לתחום חדש לגמרי, ואשמור את זה לעדיפות השניה שלי אם לא יצליח לי.
ג. הקמת אתר מדהים בוורדפרס בלי מתכנת (הנושא שנבחר) – זה נושא שאני לא בטוח לגבי הביקוש לגביו, אבל אני כן בטוח לגבי הערך האדיר שלו.
בשנים האחרונות, כמעט כל עצמאי שדיברתי איתו על האתר שלו – דיבר על האתר כאילו מדובר בפרוייקט סופר קשה ורציני שלוקח חודשים, ותמיד משהו הסתבך איתו.
או שאותו אדם ניסה לבנות את האתר לבד ונכשל והתפשר על מערכת גרועה יותר (לא חשוב שמות).
או שהוא שילם לספק כלשהו ש”תקע” אותו בצורה כזו או אחרת.
זה כבר לא חייב להיות ככה. היום אפשר לבנות ולתפעל אתר מדהים בוורדפרס לגמרי לבד בכמה ימים ולהשתחרר מהתלות בספקים.
יותר מזה – אנשים יכולים לבנות אתרים כאלו לאחרים כשירות. זהו שוק שנוצר רק בשנה שעברה בזכות פיתוח של התוסף Elementor מבית פוג’ו (חברה ישראלית לפיתוח תבניות לוורדפרס) שמאפשרת לבנות עמודים בוורדפרס בממשק מעולה של Drag & Drop שמזכיר את Wix.
יצא לי לבנות אתרים כאלו ללקוחות, וגם האתר הזה (יזמניק) בנוי על אלמנטור. אין לתאר כמה זמן וכסף זה חסך לי, וחשוב לי שעוד אנשים ידעו איך לעשות את זה לעצמם.
הסיבה העיקרית שבחרתי בנושא הזה היא כי הוא יחסית חדש לאנשים, והשוק עדיין בתולי (אין קורס כמו שאני רוצה להוציא בשוק נכון לרגע כתיבת שורות אלו).
3. מחקר שוק - האם אנשים ירצו את המוצר?
להכין את הקורס הזה ואת התשתית להפעלה שלו תיקח כמה עשרות שעות. זה יהיה מבאס אם אני אסתמך רק על התחושות שלי שזה יצליח, אשקיע את כל השעות האלו ובסוף יהיה פלופ ואף אחד לא ירצה אותו.
כדי למנוע מצב טראגי שכזה, עדיף לא להסתמך רק על תחושות על אלא נתונים והחיים עצמם.
מעבר לזה, בגלל שמדובר על מוצר מודולרי (קורס עם שיעורים שאפשר להחליף ולשנות) – כדאי לדבר עם אנשים ולהבין איזה מידע יעניין אותם יותר ומה פחות, כדי להוציא את המוצר המתאים להם.
כדי לקבל תשובות לשאלות האלו נשתמש באינטרנט כדי לחקור את השוק ולדבר עם לקוחות פוטנציאליים.
הגדרת קהל היעד:
ההנחה שלי היא שאת הקורס ירצו 2 סוגים של פרסונות:
א. עצמאים ובעלי עסקים שדוגלים בשיטת “עשה זאת בעצמך” וירצו להרים לעצמם אתר לבד
ב. עצמאים/עובדי סוכנויות שירצו ללמוד להקים אתרים ללקוחות שלהם כשירות ולהתפרנס ממנו. מחיר של דף נחיתה או אתר תדמית בוורדפרס יכול לנוע בין 2,000-5,000 ש”ח. וזה אחלה Skill ללמוד.
עוד תת פרסונה היא אנשי שיווק שיכולים להשתמש בפלטפורמה לעיצוב דפי נחיתה ולהפטר ממערכות צד ג’ לבניית דפי נחיתה (שבד”כ עולות הרבה יותר כסף לחודש).
כאמור זו רק הנחה שלי לקהל היעד והיא בגדר תחושת בטן. כדי לבסס אותה ולראות אם היא מחזיקה מים אני ארצה לדבר עם כמה שיותר פרסונות כפי שתיארתי ולהבין אם יש צורך במוצר.
מה אני מתכנן להמשך?
אני נותן לעצמי כמה ימים (עד שבוע) לחקור עד כמה יש ביקוש למוצר כזה ואיך בדיוק הוא צריך להראות.
מה אני אעשה בשביל זה?
אני אעשה ראיונות עם אנשים בטלפון או בצ’אט כדי ללמוד אם הם רוצים את המוצר הזה, ומה בדיוק הם רוצים שיהיה בתוכו. אני אגש לאנשים במקומות הבאים:
א. מנויים לרשימת התפוצה שלי (4,000+ אנשים)
ב. אנשים בקבוצות פייסבוק שמכילות את הפרסונות הרלוונטיות (“מקצועני פרסום באינטרנט”, “אנשי העולם החדש”, “עולם אנשי התוכן” ועוד…)
בפוסט הבא אספר על כל המחקר שעשיתי, אציג סיכום שלו, השאלות ששאלתי ומה למדתי מזה.