המילים פייסבוק ותוכן הולכות יחד כבר המון שנים. ברשת החברתית הגדולה בעולם עוברים מידי יום מידי יום מאות מיליוני לינקים לכתבות באתרי תוכן שונים !
עם הזמן יותר ויותר אנשים צורכים את החדשות והתוכן שלהם ישירות מפייסבוק – כלומר, לא נכנסים באופן יזום לאתרי תוכן, אלא “מגלים” את הכתבות המעניינות ביותר דרך עמודים או חברים בפייסבוק.
למעשה, לפי מחקר של חברת פארס.לי, פייסבוק כבר עברה את גוגל בכמות התנועה שהיא מפנה לאתרי תוכן:
זהו כמובן נצחון לפייסבוק אבל הוא טומן בחובו בעיה: ברגע שגולש לוחץ על לינק למאמר בפייסבוק, הוא למעשה יוצא מכותלי הרשת החברתית ונכנס לאתר אחר (נגיד ynet), וכך לא נחשף יותר למודעות של פייסבוק, אלא למודעות של ynet.
כמובן שמבחינת פייסבוק, המטרה היא להגדיל את זמן השהייה באתר כמה שיותר, כדי שנחשף למודעות. עובדה זו מובילה את פייסבוק לחפש דרכים יצירתיות להשאיר את הגולשים ברשת.
זה התחיל מדפדפן פייסבוק באפליקציית המובייל.
בטח שמתם לב שאם אנחנו יוצאים מפייסבוק לכתבה כלשהי, אנחנו למעשה עדיין במעטפת של פייסבוק ועדיין נשמרות פונקציות כמו שיתוף, שמירת המאמר בפייסבוק לקריאה אח”כ, ואפילו לראות עד כמה הוא פופולארי ברשת:
הצעד המהפכני הבא של צוקרברג, שלשמו התכנסנו כאן, הוא Instant Articles, או “מאמרים מידיים”
מה זה Instant Article?
בפייסבוק זיהו חולשה שיש לאתרים רבים: הם נטענים לאט במובייל. ובימינו לאט זה מעל מ3 שניות.
כך נולד המאמר ה”מיידי”. במקום שהגולשים יסבלו ויחכו 3 שניות ומעלה כדי לטעון כתבה במובייל, פייסבוק החליטו לארח את התוכן ממש על השרתים שלה, בגרסה פשוטה ונקייה יותר, עם זמן הטעינה של פחות משניה !
המאמר המיידי הוא למעשה העתק של מאמר קיים באתר שלכם, שפשוט יושב על שרתי פייסבוק ומוצג למשתמשים במובייל בלבד.
חוץ מהעובדה שהמאמר נטען במהירות, הוא מאפשר גם שימוש בפיצ’רים ייחודיים כמו: ניגון וידאו אוטומטי כשמגיעים אליו, לחיצה על תמונה פעם אחת להגדלה, והטיה של המסך ימינה ושמאלה כדי לראות את צידי התמונה.
הראשונים לפיילוט היו אתרי תוכן ענקיים כמו The New York Times, Huffington Post וכו’. ולאט לאט ההשפעה התרחבה והצטרפו המון אתרי תוכן ואפילו כמה ישראלים כמו “הארץ” ו”דה מרקר”.
מבחוץ, Instant Article מודגש בפייסבוק ע”י אייקון של ברק, ומבפנים הוא פשוט גרסא פשוטה ונקייה יותר של המאמר, עם אופציות לאפקטים נחמדים כמו הזזת תמונה ווידאו מצד לצד ע”י הזזת המכשיר. למי שפספס, ככה הם נראים:
וב12 באפריל השנה, באירוע המפתחים השנתי של פייסבוק – הF8, הוכרז על פתיחה של Instant Articles לכל אתר באשר הוא.
מאז ההכרזה עבדכם הנאמן עבד והתנסה המון עם הכלי, וכעת מי שעוקב אחריי בעמוד הפייסבוק שלי יוכל להנות ממאמרים מידיים במובייל. למי שקורא כעת מהדסקטופ, אני מזמין אתכם לנסות להכנס שוב לכתבה דרך המובייל ולהתרשם.
ועכשיו נעבור לחלק האומנותי, איך ליצור מאמרים מידיים בפייסבוק?
מדריך ליצירת Instant Articles לאתר שלכם
1. תנאים מקדימים ליצירת מאמרים מידיים:
- עמוד פייסבוק בו יש לכם הרשאת Admin או Editor
- לפחות 10 מאמרים באתר – כרגע זה תנאי המינימום לפרסום המאמרים.
- אפליקציית Pages Manager – רק באפליקציה תוכלו לבדוק ולצפות במאמרים שלכם לפני אישור ופרסום במובייל ולכן חובה להתקין אותה, למי שעדיין לא משתמש בה.
2. הרשמה לשירות Instant Articles
כדי להתחיל את התהליך, תצטרכו להרשם לשירות Instant Articles עבור העמוד שאתם מנהלים. ככה עושים את זה:
אחרי ההרשמה, הכנסו בעמוד שלכם לתוך Publishing Tools ותראו משמאל למטה שהופיע לכם סקשן חדש של מאמרים מידיים:
משמעות התפריטים:
Configuration – פה תבצעו את ההגדרות על המאמרים
Production/Development – כאן תוכלו לצפות ברשימת המאמרים שטענתם לפייסבוק. פייסבוק מאפשרת לנו לטעון שני סוגי רשימות.
Development זוהי רשימת תרגול בה נוכל להתנסות על המאמרים ולשחק עם ההגדרות.
וProduction אלו המאמרים הסופיים שנרצה להציג.
Example – דוגמא למאמרים והמבנה שלהם בHTML. נוכל לצפות במאמרים האלו באפליקציה כדי לראות איך הם נראים, ובדסקטופ כדי להבין איך הם כתובים בקוד. לכן בעבודה על המאמרים כדאי לשבת ליד המחשב עם הטלפון ולהסתכל על שני המסכים.
3. הכרזה על כתובת האתר (Claim URL)
כעת תצטרכו להגיד לפייסבוק מאיזה דומיין תרצו להציג את המאמרים המידיים שלכם.
האפשרות הכי פשוטה והמומלצת ביותר היא www.mywebsite.com, אך תוכלו גם להגדיר תת-דומיין וכתובת מפורשת שתחתיה יופיעו המאמרים. למשל sub.mywebsite.com, או www.mywebsite.com/path.
כדי לעשות זאת, העתיקו את שורות הקוד שפייסבוק נותנת לתוך האתר שלכם, אחרי תגית ה
בדיוק באותו אופן שהייתם שמים פיקסל באתר. אני עשיתי את זה בוורדפרס עם תוסף שנקרא Insert Headers and Footers שנועד כדי לשתול קודים בHead וב Body של האתר. כמובן שיש המון תוספים שיעשו את אותה העבודה.
כך תעשו זאת:
אחרי שהקוד הועתק לאתר, כתבו את הדומיין שתרצו לחבר לפייסבוק, ועשו רפרש. עכשיו האתר שלכם מחובר לשירות. בתמונה שלי תוכלו לראות שהדומיין של yazamnik כבר מחובר.
4. התקנת פלאגין ייעודי לוורדפרס (לא חובה)
שלב זה לא חובה, אבל אם יש לכם אתר שבנוי על וורדפרס (לא wordpress.com לשם ההבהרה), הפלאגין יכול לעזור לכם בהגדרות מסויימות לשלבים הבאים בדרך.
הפלאגין שאני משתמש בו נקרא PageFrog והוא עוזר להגדיר את המאמרים שלכם עבור Instant Articles וגם Google AMP, שעל הטמעתו תוכלו לקרוא במאמר הזה של עידן בן אור מהבלוג המצויין שלו על קידום אתרים.
השימוש העיקרי שלנו בתוסף יהיה כדי ליצור RSS Feed ייעודי לInstant Articles. כדי לעשות זאת, בהגדרות הוורדפרס שלכם לכו לפלאגין החדש שהורדתם בשם Mobile Pages > Setup.
בחלק של instant articles לחצו על Begin Setup וגללו עד שתגיעו לפיד שלכם בשלב 5:
עוד על הפיד הזה בהמשך.
דבר נוסף שניתן לעשות עם התוסף זה לבחור אילו פריטי מידע להגיש לפיד, אלו יכולים להיות עמודים, פוסטים וגלריות. נכנס לMobile Formats > Settings, ונוודא שמה שאנחנו מגישים לפיד זה רק הפוסטים מהבלוג שלנו ולא העמודים או הגלריות:
5. שליחת המאמרים מהאתר לפייסבוק
יש שתי דרכים להגיש את המאמרים מהאתר לפייסבוק: דרך התחברות לAPI של פייסבוק, ודרך הגשת RSS Feed. האפשרות הפשוטה ביותר היא דרך הגשת הRSS, ולכן אסביר כאן רק עליה:
לכל אתר יש פיד RSS, שזהו מסמך המאפשר לקוראי פידים חיצוניים כמו Feedly [https://feedly.com/] לשלוף ממנו את הכתבות ולהציג אותם.
שימו לב: בברירת מחדל, הפיד בוורדפרס מוגדר לשלוח רק את תקצירי הכתבות, לכן כדי לוודא שאתם שולחים את הכתבות המלאות, הגדירו את זה תחת הגדרות > קריאה, כך:
אם יש לכם אתר וורדפרס והורדתם את התוסף, תוכלו להשתמש בכתובת הפיד שיצרתם קודם. הזינו אותה בשורת הדפדפן כדי לוודא שהפיד אכן מושך את כל הכתבות שלכם. אמור להתקבל דף HTML ארוך שנראה ככה, עברו קצת בעיניים על הקוד ותראו שהוא אכן מכיל את הפסקאות של הכתבות שלכם:
אם אין לכם אתר וורדפרס, חפשו בגוגל איך לייצר rss feed בפלטפורמה שאיתה אתם עובדים.
אחרי שיש לנו את כתובת הRSS Feed, נלך חזרה לאיזור הConfiguration בPublishing Tools שלנו בפייסבוק, ונדביק את כתובת הפיד בProduction וDevelopment, כך:
כעת, פייסבוק יעבדו את הפיד שהגשתם, ואחרי כמה זמן (שעה במקרה שלי), הכתבות יגיעו ללשונית הProduction ותוכלו לראות ולערוך אותם.
אני מזכיר, כדי לצפות בכתבות כפי שיראו במובייל, יש להכנס דרך האפליקציה Pages Manager בדרך הבאה: הצפייה במאמרים כפי שיראו במובייל אפשרית, באופן לא מפתיע, רק מהמובייל דרך האפליקציה pages manager שהזכרנו קודם. כך תגיעו לשם באייפון למשל:
ואילו בדסקטופ תוכלו לראות את הכתבה בצורת HTML בלבד, בלשוניות הProduction ו Development שהזכרנו קודם:
וככה זה נראה כשנכנסים לאחד מהם:
הערה חשובה: בברירת מחדל, המאמרים לא מגיעים לפייסבוק ביישור מימין לשמאל. כרגיל, לא חשבו עלינו דוברי העברית. כדי לסדר את זה, יש להזין לכל מאמר באופן ידני שורת HTML קטנה, שמטפלת בעניין.
יש לדאוג שהתג הפותח של המאמר יראה כך:
ככה זה נראה במאמר:
6. לבחור עיצוב
בשלב זה תצטרכו לבחור עיצוב למאמרים שלכם בפייסבוק. כנסו לאיזור העיצוב בConfiguration, כאן תוכלו להשתמש בעיצוב הdefault ולהוסיף עיצובים אחרים. אני ממליץ להשתמש רק בdefault כדי לא להסתבך, וגם כי אין באמת צורך למשהו נוסף.
לחצו על הdefault, וכעת תוכלו לשחק עם עיצוב המאמר.
כעת תוכלו להעלות את הלוגו של האתר שלכם. רצוי עם רקע שקוף כמובן, כשתלחצו על Upload Logo
תוכלו לבחור צבע לפס שעליו יופיע הלוגו. אצלי אפשר לראות שבחרתי בלבן. בנוסף, תוכלו לבחור מבין 2 פונטים לשימוש (מטורף, נכון? גם אני חשבתי) אצלי אפשר לראות שבחרתי בHelvetica.
7. להטמיע קוד אנליטיקס במאמר
אם אתם משתמשים בגוגל אנליטיקס באתר שלכם, בברירת מחדל הוא לא יספור כניסות למאמרי Instant Articles, מהסיבה הפשוטה שהם לא נמצאים באתר שלכם.
כדי לדאוג שהכניסות למאמר יספרו בגוגל, תצטרכו להכניס את קוד המעקב של גוגל אנליטיקס באופן ידני לכל מאמר שתפרסמו. תצטרכו להכניס את הקוד הבא בתוך איזור במאמר שלכם:
ככה זה נראה באחד המאמרים שלי:
הערה למתקדמים: אם לא הגדרתם במפורש אחרת, התנועה למאמרים מידיים נספרת כ direct ולא כ social/facebook, לכן קחו זאת בחשבון.
8. להטמיע מודעות במאמר
במאמרים מידיים ניתן להטמיע גם מודעות פנימיות של בעלי האתר כגון Adsense וכו’.
אבל השוס הגדול ביותר, הוא שניתן להטמיע בהם מודעות Audience Network ו”לרכב” על יכולות הטרגוט של פייסבוק בתוך המאמר שלכם. כלומר, מפרסם שבוחר להציג את המודעות פייסבוק שלו ל Audience Network, המודעה שלו יכולה להופיע אצלכם באתר.
וההכנסות מהמודעות? פייסבוק מתחייבים להתחלק עם בעלי המאמרים 70/30 לטובת בעל המאמר.
אני אישית בחרתי לא להטמיע מודעות במאמרים שלי בשלב זה. אבל אסביר בקצרה איך עושים זאת:
ניתן להטמיע מודעות באופן מפורש במקום ספציפי במאמר עם שימוש בקוד וקישור למודעה, או לתת לפייסבוק לבחור אוטומטית איפה יוטמעו המודעות.
לפני ההטמעה תצטרכו להגיש בקשה ולפתוח חשבון שותף של Audience Network, דרך לשונית הConfiguration.
כאן תצטרכו להזין פרטי עסק וחשבון תשלום, לקבל קוד אישי למודעות וכו’.
כך נראית מודעה כזו באחד המאמרים שהראיתי כאן בדוגמאות:
ההטמעה של המודעות עצמן תתבצע ע”י הכנסת קטעי קוד למאמרים. למי שירצה להעמיק בנושא, קראו כאן
9. להגיש את המאמרים לבדיקה
עכשיו כשסיימנו לעצב, נעבור על כל המאמרים שהגיעו ברשימת הProduction ונראה שאין שגיאות קוד. מאמרים עם שגיאות יופיעו עם אייקון של אזהרה כתום/אדום לידם, ופייסבוק לא תאשר אותו אז חשוב שתתקנו אותם.
אם קיבלתם שגיאות אני ממליץ להיעזר במישהו שדובר HTML, בהנחה שאתם לא, שיעזור לכם לטפל בבעיות.
אחרי שפתרתם את השגיאות לפחות ל10 מאמרים, אתם בשלים סוף סוף להגיש את הפיד שלכם לבדיקה של פייסבוק ! עשו זאת כאן:
במקום ההודעה הירוקה שמופיעה אצלי כרגע יופיע כפתור “submit for review”. כעת המתינו בין 3-5 ימי עסקים (מה??) עד שפייסבוק יאשרו את המאמרים שהגשתם. זה באמת לוקח יותר מידי זמן, אבל אני מניח שבהמשך זה יילך ויתקצר.
בתום 3-5 ימי עסקים תקבלו אחד מהשניים:
- הודעת אישור ירוקה שאומרת שכל המאמרים שלכם אושרו (כמו זו בתמונה הנ”ל), וכעת ניתן לפרסם אותם.
- הודעת שגיאה אדומה עם פירוט התקלות שנמצאו במאמרים שלכם. במקרה זה, בצעו תיקונים בקוד המאמרים בהתאם להערות שקיבלתם, והגישו אותם שוב לבדיקה.
10. לפרסם את המאמר
אחרי שכל המאמרים בפיד שלכם אושרו ע”י פייסבוק וקיבלתם הודעת אישור, ברכותיי ! סיימתם. עכשיו יש לכם שתי אפשרויות להתנהלות מול פייסבוק, שאותה תצטרכו לבחור בלשונית הConfiguration > initial setup step 3.
- כל מאמר שיעלה מהאתר שלכם יפורסם אוטומטית כמאמר מיידי (Auto publishing)
- אתם תבחרו ידנית אילו מאמרים יהיו מידיים ואילו לא
אני ממליץ על אפשרות ב’. בה תוכלו לגשת לפיד הproduction, ולבחור אילו מאמרים אתם רוצים לפרסם. כדי להפוך מאמר למאמר מיידי פעיל, תצטרכו לסמן אותו מתוך הרשימה, ללחוץ על actions, ולסמן publish, כעת סטטוס המאמר יהפוך ל”live”:
זהו. עכשיו המאמר שלכם מפורסם. הכוונה במפורסם היא לא שהוא עלה לפייסבוק לאוהדים שלכם, אלא שבכל פעם שמישהו יתקל בו בפייסבוק במובייל, הוא יוכל לצפות בו בתור מאמר מיידי.
11. קבלו סטטיסטיקות על המאמר שפורסם
אחרי שאנשים יקראו המאמר, פייסבוק תתן לכם קצת נתונים עליו. כדי להגיע לסטטיסטיקות, כנסו ללשונית ה Production, ולחצו על סימן ה”נתונים” של המאמר שתרצו לבחון כך:
כעת תוכלו לראות את הנתונים הבאים: כמות מבקרים, זמן שהייה ממוצע והתפלגות שלו, אחוז גלילה והתפלגות שלו. כך זה נראה עבור אחד המאמרים שלי:
דבר מעניין ששמתי לב אליו כאן, הוא שפייסבוק מודד את זמן השהייה במאמר בשיטה משל גוגל. לפי גוגל, זמן השהייה במאמר הנ”ל עומד על 4:40 דקות, ואילו לפי פייסבוק הזמן הוא חצי מזה.
למה? אין לי על כך תשובה ממקור מוסמך עדיין, אך אני מאמין שפייסבוק מודדים את זמן השהייה ה”אקטיבי” בעמוד. כלומר, זמן שבו המשתמש באמת פעיל בכתבה – גולל ונוגע באלמנטים שלה. ואילו בגוגל, זמן השהייה נמדד גם כאשר המשתמש עשה הפסקה בקריאה, אבל לא סגר את החלון עדיין.
סיכום ההתנסות ודעתי על הכלי:
כפי שבוודאי הבנתם מהמדריך, עבודת ההכנה למאמרים מידיים היא לא כזו פשוטה, אבל לשמחתנו צריך לעשות אותה רק פעם אחת. אבל חשוב יותר: האם זה שווה את זה, והאם זה יתפוס?
יש כאן עניין של ביצה ותרנגולת.
מה שפייסבוק יודעים לעשות טוב זה לתת ערך ענק למשתמשים. במאמרים האלו הערך הזה בא לידי ביטוי במהירות וחוויית משתמש טובה יותר משיש ברב אתרי האינטרנט במובייל כרגע.
לגבי מנהלי אתרים, היתרון כרגע לא לגמרי ברור. עדיין אין מספיק נתונים כדי להבין האם המעבר הזה פוגע בהמרות של אתרים או עוזר להם. והאם ההכנסה של המודעות למאמרים מהוות אופציה לגיטימית למונטיזציה של תוכן.
מעבר לזה, כשתתגבש מסה קריטית של בעלי בלוגים ואתרים שיתחילו להשתמש בכלי הזה, משתמשים יתרגלו למהירות ולחוויה ויהיה קשה להסתכל אחורה, לכן כל השאר יצטרכו לעבור לזה גם.
בגלל שכבר הרבה מאוד אתרים בחו”ל אימצו את הכלי, אנחנו כבר מתחילים לראות את זה קורה.
היתרונות הגדולים כרגע:
א. טעינה סופר מהירה – לא ניתן להשוות עם שום דבר אחר
ב. חוויית משתמש טובה מאוד – האינטראקציה עם אלמנטים נוספים כמו תמונות וסרטונים מוסיפה מאוד לחוויית הקריאה במובייל.
החסרונות הגדולים כרגע:
א. המרה במאמר – נכון לעכשיו, לא ניתן להטמיע במאמר מיידי דרך קלה להמיר משתמשים ע”י טופס או כפתור כלשהו. דבר שמפריע פחות לאתרי תוכן, אבל מפריע יותר לבלוגים עסקיים בהם התוכן הוא רק שלב במשפך שמוביל לדפי נחיתה.
אני מניח שבעתיד פייסבוק יחברו את הכלי הזה לשאר הכלים שלה שכרגע לא מתפקדים טוב לבדם: Canvas ומודעות לידים, וביחד – יכול להיות כאן שילוב מנצח. למעשה, פייסבוק כבר מבצעים ניסויים עם טפסי הרשמה לניוזלטר עם חלק מהאתרים הגדולים. אם זה יצלח, זה יגיע גם אלינו:
ב. רימרקטינג – לא מצאתי כרגע דרך לשתול פיקסל של פייסבוק ולעשות Remarketing לקוראי המאמר המיידי. עוד פיצ’ר שנדרש מאוד לבלוגים עסקיים. אבל אני מניח שזה דבר שיפתר בוודאות בזמן הקרוב.
ג. שיתופים לרשתות אחרות – פרסמתי כאן בעבר את נתוני השיתופים שלי למאמר ממוצע, ורוב השיתופים למאמרים שלי מתבצעים מהמובייל, דרך המייל והוואטסאפ. כלומר אנשים כנראה מעדיפים לשתף אנשים פרטיים אחרים, ופחות בצורה המונית בפייסבוק. במאמרים המידיים יש אפשרות לשתף רק בפייסבוק ובמסנג’ר (גם הוא של פייסבוק).
אז כפועל יוצא, בכל מאמר כזה אני מאבד עשרות שיתופים דרך מייל ו וואטסאפ. ודבר נוסף – פייסבוק בינתיים לא חושפים את הסטטיסטיקה לשיתופים שהתבצעו למאמר בכלים שלהם.
לסיום, אני מתכוון להשתמש בכלי כי אני מאמין שהחסרונות שלו הם זמניים בלבד ויפתרו בקרוב, ושלקוראי הבלוג שלי מגיעה חווייה קריאה טובה, גם אם זה בא על חשבון המרה מיידית עד שיטפלו ויוסיפו אפשרויות לטפסים.
עד כאן להפעם, מה דעתכם על הכלי? מוזמנים לשאול אותי הכל לגביו פה בתגובות, במייל או בפייסבוק, ואנסה לעזור כמה שאוכל.
מכירים מישהו שצריך את המדריך הזה? אל תהססו לשתף אותו 🙂